РОЗОВАТА ФЕЕРИЯ САКУРА

По стар Български обичай на първи март се закичваме с мартеница – надежда за настъпващата пролет. В Япония надеждата за пробуждането на нов живот датира от древни времена и се отбелязва с празника Сакура. Това е периода на цъфтеж на японската вишна / Prunus serulata /.
Без съмнение това е едно от най-атрактивните и известни събития в Страната на изгряващото слънце по време на наближаващия пролетен сезон. Пъстър килим от милиарди цветчета в различни нюанси на червено, розово и бяло покриват парковете, улиците и храмовете из цялата страна. В Японската култура вишневите цветове имат дълбок символичен смисъл – олицетворяват живота, смъртта, силата на единството и стремежа към съвършенство. Сакура е символ на японския характер. Животът на самураите е бил сравняван с живота на вишневите цветове, който продължава "не повече от три дни", но е красив и достоен. По рождение аристократ, японското вишнево дърво не дава плодове, единствената му мисия е да ражда красота. Затова то присъства неизменно в мотиви в кимона, порцеланови съдове, декоративни предмети. Японците се гордеят със своята Сакура, защото само те я имат. Традициите за съзерцание на вишневия цвят датират от дълбока древност и са запазени и до днес.
 За японците Сакура е събитие от национално значение. Цъфтежа на вишните се следи и се обявява, като метеорологична прогноза. Радиостанциите и телевизиите обявяват Сакура  Зенсен или фронта на вишневия цвят, като  мощно атмосферно течение. Обикновено цъфтежът на вишните започва на юг на остов Окинава през март, понася се на север и през април е в Киото и Токио. Накрая през май пристига в Хоккайдо. За щастливец се смята този, който пръв е видял разпукващата се пъпка на японската вишна.




По време на Сакура  се спазва вековен обичай , т.нар. ханами -  пикник под сянката на разцъфналите дървета. Младоженците и влюбени двойки се снимат на фона на розовата магия за щастие. Навсякъде се разхождат момичета облечени в  традиционни кимона, които се смесват с бизнесмени в костюми, решили да релаксират след напрегнат работен ден сред спокойствието и красотата на Сакура.


За европееца е трудно да си представи подобно въодушевление, съпроводено с пикници на открито, песни, гуляи и тържества. Цялата страна празнува. Милиони посетители пътуват до известните храмове и градини. Периодът на цъфтеж на Сакура е много кратък, така че хората имат навика да спират ежедневната си работа, да затварят магазините си, за да се насладят на Сакура. Това е най-веселото събитие в годината, с пиене, музика и песни. Ценителите предпочитат по-усамотено да се наслаждават на красотата и избират по-отдалечени планини или малко населени места. Пролетта се празнува с танци и музикални концерти, поетични надпревари, калиграфски изложби и рисунки, представящи настъпващия сезон. Семействата излизат навън, за да отпразнуват краткия пик на този толкова популярен символ на Япония. Сакура е всъщност краят на пронизващите зимни ветрове и не може да се каже, че сте видели Япония, ако не сте видели нейното пробуждане през пролетта. Всеки градски парк гъмжи от хора и се провеждат истински битки за най-добри места за пикник. Нормално е да се резервират места дълго преди празненството да е започнало. Обикновено постелката за пикник се слага рано сутринта и се маркира с името на групата и часа на тържеството или се слагат "постови", който пази избраното място.
Краят на ханами  не е краят и на Сакура. Цветовете на вишната се съхраняват в сол и се попарват с гореща вода. Получава благоуханно, леко питие. Традиционно се сервира на сватби и тържествени церемонии, но може да се пие и без повод. Така мимолетната красота на вишневия цвят е съхранена за още един миг от вечността.



Още за градините и цветята >>>http://totex.net/category/saveti-za-gradinata/



ланд.арх. Павлина Тодорова

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ