РАСТЕНИЕТО ОТ КОЛЕДНИТЕ КАРТИЧКИ


Илексът (Ilex vomitoria), популярно в света и под имената Yaupon Holly, Yaupon и Cassina, а в България като джел, самодивски чимшир или бодлива зеленика. Илексът е вечнозелен храст ,чиято родина е Северна Америка.
Той се среща в крайбрежните зони и морските гори и обича песъчливи и добре дренирани почви. Естествени находища на джел у нас има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица. Животът му е дълъг, достига до 300 години, но расте много бавно.
Плодовете на илекса са важна храна за голяма част от птиците през зимата. Плодовете и листата на растението могат да бъдат отровни за хората, по-специално за децата, в случай че се консумират в големи количества. Американците използват листата и стъблата на илекса, за да варят чай, наречен "asi" (черна напитка) поради свойството му на пречистване на организма.
За съжаление илексът е голяма рядкост, тъй като много трудно се възпроизвежда. Дървесината му е много ценна, защото е твърда, белезникава на цвят и може лесно да приема оцветяване. Боядисана в черно не се отличава от скъпата дървесина на абаносовото дърво.

 Характеристики
Растението представлява дърво с височина 5-9 метра, с гладка и светлосива кора и тънки и космати стръкчета. Листата на илекса са различни - от яйцевидни до елипсовидни със заоблен или назъбен връх, достигащи дължина 1-4,5 см и ширина 1-2 см. Те са лъскави и тъмнозелени на цвят отгоре и малко по-бледи отдолу. Цветът на джела е бял и четирилистен, с диаметър 5-5,5 мм. Плодът му е малък, овален и червен (а понякога и жълт) на цвят, с костилка с диаметър 4-6 мм.
Внимание! Плодовете и листата на растението могат да бъдат отровни за хората, по-специално за децата, в случай че се консумират в големи количества. Всичко обаче е строго индивидуално при всеки и зависи от фактори като възраст, тегло, физическо състояние и чувствителност. Особено трябва да се внимава с децата заради тяхното любопитство към малките неща. Токсичността на илекса варира в зависимост от сезона и етапа на растеж. Отровата може да се повиши вследствие на нанасяне на токсични химични съединения като хербицидите и пестицидите, както и да се замърси от водата, въздуха и почвата.

Отглеждане на илекс
На илекса му е нужна достатъчно влага. Предпочита сенчести места.Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, но с лек механичен състав. Студоустойчив е, затова към топлината не появява особени изисквания. Размножава се чрез семена и резници, но и двата начина създават трудности. Семената покълват изключително бавно. Необходимо е да се подготвят в почвена смес, която се навлажнява редовно. При тези условия те ще покълнат едва след 2-3 години. Резниците също се вкореняват бавно, но за един сезон се получават млади растения. Илексът е подходящ за отглеждане в саксия, защото нараства много бавно и не изисква често презасаждане. Не страда от зимните студове и може да остане на открито през цялата година. През лятото трябва да е на сенчесто място. Основната грижа е да се полива редовно.





Коментари

  1. Нещо се обърквам от тази статия. Тук пише че обича слънце https://www.thespruce.com/yaupon-holly-growing-profile-3269333
    Light
    Youpon holly grows well in a full-sun to part-shade location. It thrives best with plenty of sunlight.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ