КОЛЕДНАТА ЗВЕЗДА ОЧАРОВАТЕЛНА И КАПРИЗНА

Легендата разказва...
Малко мексиканско момиче искало да почете Исус Христос в коледната нощ. Желаело да му поднесе нещо изключително, неповторимо и прекрасно, но не можело да си позволи скъп дар. Затова набрало букет от диви цветя и плевели и ги поднесло на статуята на Исус в местната църква. Легендата разказва, че се случило чудо и в Святата нощ на Рождеството плевелите разцъфнали в прекрасни червени цветя.


Интересни факти
Родината и е Мексико. Euphorbia pulcherrima ( Kоледна звезда) е храст от семейството на млечките, който в естествените си местообитания достига до 4м. височина.Още  ацтеките са я ползвали като лечебно средство за сваляне на висока температура и като оцветител за козметика и платове. Днес основните и производители са САЩ, Холандия и Германия. Има много селекции и разновидности- мраморни, бели, жълти, розови, дори двуцветни. Коледната звезда е едно от малкото видове цветя, които развиват листата си през лятото, а цъфтят през зимата.
Тя е най-продаваното цъфтящо цвете в саксия. За една година само в Щатите се продават около 70 милиона бройки. Там дори си има свой празник- 12 декември - в чест на внеслия я в страната Р. Джоел Поинзет. На тази дата всеки я подарява в знак на обич на близък човек. В Мексико и Гватемала я наричат цветето на Святата нощ, в Испания- великденското цвете, а у нас- просто Коледна звезда- едно от най-красивите цветя, с които може да украсим дома си за празниците.




Какво да и осигурим?
Коледната звезда е едно от най-капризните цветя, затова е добре да и осигурим определени условия, за да и се радваме наистина дълго. Много от нас споделят, че веднъж поставили я в домашна обстановка, тя много бързо умира. Не и ако спазваме нейните “изисквания”:
На първо място, не забравяйте никога:
Най важното, което трябва да знаете за нея е че, Коледната звезда не понася резки колебания в температурата и недостатъчно светлина.
Поставете я на светло, но не и опряна в стъкло на прозорец. Запомнете : Коледната звезда “мрази” да се мести.
Не понася преките слънчеви лъчи, а изкуственото осветление и пречи. За да цъфне по Коледа от септември до декември и осигурете около 14 часа мрак. За целта я приберете в килер, гардероб,  покрийте я с кашон и др.
Развива се добре при умерена температура между 18 и 23 градуса максимум, като през нощта изисква по-ниска температура- около 18 градуса.
След цъфтежа в  края на януари е добре да я поставте на по-хладно място  около 15 градуса.
Пазете я от климатици и отоплителни тела, защото не понася течение.
Поливайте умерено с вода на стайна температура , като не оставяте да се задържи вода в подложката. През лятото пръскайте листата й с вода.
Подхранване:
лятото – всяка седмица с течен тор
зимата – на всеки две седмици
В края на месец май отрежете стеблата на около 10см височина /изпускат млечен сок/, затова трябва да се “прегорят” със запалена свещ
Ако имате нерви и повече желание ще успеете да отгледате този прекрасен „каприз“  за следващото Рождество.

Успех!





Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ