ТРЕВЕН ЧИМ - КАК ДА СЕ СПРАВИМ САМИ

Технология за полагане на тревен чим 



Така желания тревен килим се продава във вид на рула или плочи. Кои са предимствата на затревяването с тревен чим:
Безспорното предимство при затревяването с готови тревни чимове е бързия ефект.







При затревяването чрез „монтаж“ на чимове, вашата морава е готова буквално за ден и  няма нужда да чакате 6 месеца, за да се сгъсти тревата, както е при засяването на тревни смески или семена на райграс.














Снимките преди и след са с интервал от 3 часа, за двор от 250кв.м.
















Може да полагате чима от ранна пролет до късна есен. Тревният чим е готова трева с почвен слой и има равномерен  цвят.
Чимът ви спестява борбата с плевелите, защото ги задушава.
Защо обаче се твърди, че е трудно затревяването с чимове и какви недостатъци има:
Действително това е трудоемка задача. 1 кв.м тревен чим тежи около 30-35 кг, а 100 кв.м са 3200 кг. Ако  чимовете са влажни след дъжд например, теглото им се увеличава. Друг недостатък е високата цена. Квадратен метър чим върви между 11 – 17 лв. / с доставка и монтаж /, което за сто кв.м прави 1100 – 1700лв. А с високото тегло и обем на чима, доставката също излиза определени средства, в зависимост от дестинацията и обема на поръчката.
И все пак, ако вашата площ за озеленяване не надхвърля 200 кв.м., ви съветваме да прежалите средствата за първоначално вложение във вашата трева, защото това ще ви спести изключително много време и усилия / тези,които бихте положили за отглеждане на младия посев /, а това не е малка цена.

Правила за полагане на чима:

1.Подготвяне на почвата:
На първо място за затревяване с чимове е подготовката на терена. Стартира се с почистване на почвата от плевели, камъни и боклуци. Тук трябва да се отбележи, че не във всеки случай е задължително да прекопавате или да правите дълбока обработка на терена. Разбира се всеки случай е индивидуален и е най-добре да се консултирате със специалист, но като цяло трябва да подготвите терена в идеално гладък вид.Равния терен е едно от най-важните неща, защото от него зависи доброто прилепване на тревния чим с почвата. Колкото по-добре е прилепнал чима, толкова по-бързо и лесно се вкоренява.
2. Поръчка на тревен чим  Ако почвата е много суха, навлажнете я в деня преди пристигането на чима. Важна особеност, е че тревата трябва да бъде развита в деня на доставката й. Поръчвайте вашите чимове в зависимост от темпото /кв.м. на ден/, с което полагате чима, за да не задържате количества.

3. Полагане


Първите “ленти”се полагат като се подравняват спрямо прав бордюр /къща, тротоар, стена, алея и др./ Внимавайте да не деформирате терена, използвайте дъски, за да се придвижвате. ”Лентите” се полагат внимателно една до друга, за да не се разкривят или “наберат”. 


4. След като приключите, обилно полейте тревата и изчакайте да се отцеди


5. Валирайте, за да прилепите чимовете към терена и да изгоните въздуха. В следващата седмица, колкото по-често валирате, толкова по-бързо чимът ще се прихване.




ПОВЕЧЕ ЗА ТРЕВНИЯТ ЧИМ  тук >>>http://totex.net/



Автор: ланд.арх. Павлина Тодорова

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ