РЕМОНТ НА ТРЕВАТА

Независимо от добрите грижи неизбежно по тревните терени се появяват „оплешивявания“. При спортните терени това са участъците пред вратите, а в зоните за отдих–пред пейки, перголи, беседки, детски кътове и други подобни места, които са подложени на интензивно натоварване, предимно на малка площ. При тези случаи се налага ремонт, който се прави със специални тревни смески. Обикновено те съдържат по голям процент райграс, тъй като това е един от най-бързо покълващите видове. Тези смески трябва да осигурят бързо инсталиране на видовете, да имат добра устойчивост на отъпкване и ниска коситба и интензивно зелен цвят.


Подсяване на тревни площи
В зависимост от големината на "олиселите" петна реконструкцията може да е частична или цялостна.

Частична реконструкция - прекопаваме или разрохкваме мястото, наторяваме го и презасяваме при норма 20-25 гр./кв.м. Добре е семената да се покрият със земя или пясък, за да не се разместват при поливките. Следва старателно да валирате целия терен, като наблегнете на местата с новозасети семена.


Цялостно подсяване на тревни площи - цялостно се ремонтират остарели и изцяло компрометирани тревни насаждения. Тук вече се налага отнемане на горния хумусен слой, наторява се и след внасяне на структурна почва, се подравнява и пренивелира терена. Може да се наложи старата трева да се аерира или вертикутира, преди подсяването в зависимост от конкретната необходимост. При нужда се третира със селективни хербициди. Засява се при пълна посевна норма от 30-40 кг./дка. Семената отново се фиксират / покриват / с почва или пясък и се валира.

Препоръчително е реконструкциите да се извършват в периода май-септември и да бъдат съпътствани с обилно поливане.

ТОТЕХ Вашият зелен гид за добри тревни площи!

Автор: ланд.арх. Павлина Тодорова



Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ