ТАЙНИТЕ НА ТРЕВНИЯ КИЛИМ


... постижимо удоволствие с много труд
Напоследък се нагледах и начетох на такива безумия в интернет по темата „ как се отглежда" и " как се прави трева “, че се чудя на хората решили да си направят „полянка“, защо им е да висят по форуми и да обменят опит с този и онзи, а не вземат да се потрудят, да намерят достоверна и професионална информация по въпроса. Казано с други думи,ако ме заболи корем, аз лично ще отида на лекар, а няма да питам съседката какво да правя.

Та да си дойдем на тревата… Когато се захванете с това начинание първо трябва да подготвите терена. Ако ще засявате семена, трябва да се поинтересувате с каква почва разполагате. Ако е глинеста,то може да се наложи изцяло да обновите горния почвен хоризонт на дълбочина мин.10 см. Тревата е с нежни корени и развитието им в глина не води до добър естетически резултат. Ако това ви се вижда скъпо просто сравнете цените на пясъка /той се внася като подобрител/, с този на земята. Ако ще зачимявате, то трябва добре да почистите терена, от всякакви боклуци и да го приведете в идеално гладък вид. Идеалният вариант е да се консултирате със специалист.
Трябва да си закупите семена на тревни смески, а не чист райграс. Направете го в специализирана за това фирма или в градинските центрове, където хората се занимават с озеленяване и самите те изграждат тревни площи. Както във всяка сфера, така и на пазара на семена се предлагат множество некачествени продукти на ниски цени, но ако искате да опитвате да безкрай това си е ваш избор. Не забравяйте,че всяко ново подсяване на тревната площ, неминуемо е свързано с нова обработка на почвата, загуба на време и много труд. Семената на тревните смески са по-малко от 10% от стойността на вашата трева - така, че не пестете от тях и не ги купувайте от строителни или други  хипермаркети, където не можете да получите никаква информация, освен тази от етикета.
За да вземете решение каква точно тревна смеска ви е необходима доверете се на опита и професионализма. Когато избирате замислете се как ще поливате вашата трева, как ще я натоварвате /обърнете внимание на следната зависимост - колко човека ще натоварват дадената тревна площ и на каква квадратура ще бъде разпределено това натоварване/, на слънце или на сянка ще се развива, как ще се грижите за нея - редовно или от време на време…Малко са ситуациите и условията, при които не може да се изгради тревна площ. Решение има, дори за по-мързеливите /така наречените тревни заместители/, но какво е то може да разберете само ако намерите подходящите хора.
След това спокойно може да засеете, зариете семената, да валирате и да започнете да отглеждате вашата трева.

А, ето и как да се грижите за тревата, за да стане тревен килим

Косене
Трябва да е поне веднъж в седмицата, като се отнема не повече от 1/3 от височината на тревата. По време на сухите летни периоди ножовете на косачката трябва да се вдигат, същото да се прави и по време на последните коситби за годината. Тревата се зазимява най малко на  4 височина 4-5 см. Никога не трябва да се коси след валеж, поливане или, когато тревата е замръзнала.



Валиране
За да се получи идеално равен тревен килим, тревната повърхност трябва да се валира. Най-добре е това да се прави един-два пъти в месеца, след косене. При валирането корените се разпределят равномерно по целия повърхностен почвен пласт и се предотвратява образуването на тревни туфи. Тази процедура се извършва със специален валяк, чието тегло трябва да е минимум 100 килограма, за да бъде валирането ефикасно. Задължително е почвата да бъде влажна, но тревното покритие – сухо.



Поливане
В началото, след засаждането, поливането трябва да е по-често, 3-4 пъти дневно, но със слаба струя, за да не бъдат наранени крехките тревни стръкчета. При новозасятата трева почвата трябва да се поддържа непрекъснато влажна, докато се заздрави тревният чим. След първото косене поливанията се намаляват до 2 пъти дневно.
Най-подходящо е да се правят сутрин рано и вечер, след като слънцето е залязло. Дъждообразното поливане е най-доброто поливане, за тази цел наличието на изградена поливна система е предимство. Но при липса на автоматизирано напояване, трябва да се спазва основното изискване - поливането да бъде обилно, а не повърхностно, особено през сухите и горещи летни дни, бедни на валежи.


Плевелите
Нанасят голяма вреда на тревата – отнемат от влагата и голяма част от хранителните вещества. Едногодишните плевели са лесни за отстраняване, често първото косене е достатъчно. Многогодишните обаче са упорити и искат повече грижи.
Вече изградените тревни площи могат да се обработват с хербицид по всяко време от май до септември, но не и през сухите периоди, когато хербицидът няма да е ефективен и може да се изгори тревното покритие. За да е чиста тревата е необходимо третирането да се извършва поне веднъж в годината, в началото на пролетния сезон.
С оглед пестене на време, най-добре е едновременно плевене и подхранване чрез обработване с комбинация от хербицид и тор. Ако използването на химикали изглежда вредно има по-слабо токсична алтернатива - сапунени хербициди. През лятото, когато тревната леха е подложена на много високи температури, не е препоръчително да се прекалява с хербицидите.
Има и един друг вид превели – упорити плевели – те не се влияят нито от химикали, нито от обработка и единственият начин за справяне с тях е отрязването им заедно с корените.

Подхранване
Колкото повече се коси тревата, толкова повече подхранване иска. За да е с наситен зелен цвят, здрава и силна, трябва да се бъде наторявана с комплексен тор най-малко три пъти в годината - веднъж през през ранна пролет, втори път в разгара на лятото – тогава използваната тор трябва да е с преобладаващо съдържание на азот, за да се стимулира растежа , а когато за последно се тори, през есента, торта трябва да бъде богата на калий. Високото съдържание на калий предпазва от студ и болести през зимния сезон.

Аериране
Това е процес, при който се извършва пробождане на почвата с метален предмет (за големи площи това става със специални за целта машини). Правят се равномерно разположени по целия терен прободи на дълбочина около 8-10 сантиметра. Така почвата диша, а водата и торовете достигат до всички коренчета, предотвратява се и появата на мъхове. Полезно е да се прави поне веднъж в годината, а ако теренът е натоварен, дори два пъти. В случай, че почвата е песъчлива аерирането може да става и веднъж на 2-3 сезона.

Грапене / вертикутиране /
Или изваждане на мъртвата и суха трева от основата на тревния чим. В следствие на честото косене върху тревната повърхност се образува тънък слой от изсъхнала трева, нещо като лош филтър, който ограничава достъпа на вода и хранителни вещества до почвата, нарушава въздухообмена и възпрепятства правилния растеж и развитие на тревата. За да бъде премахнат този слой е достатъчно доброто "разресване" на тревата в две перпендикулярни посоки с аераторно гребло два пъти годишно – през пролетта и есента.
Оказа се, че не всичко опира до покупката на модерна косачка, тревата се нуждае от куп други грижи и то системни. Но няма как, щом искам да ми е зелено, меко и равно на двора, ще валирам, ще грапя, ще аерирам и накрая, ако ми останат сили, ще си свиркам горд и доволен, докато си пия сутрешното кафе на верандата.

А ние оставаме на разположение за въпроси: тел: 0887 88 00 88
Повече за тревата и тревните смески може да видите на официален уеб сайт


Автор: ланд.арх. Павлина Тодорова

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ