ЦВЕТЯТА В ЦВЕТНИТЕ ТРЕВНИ ПЛОЩИ

ПАРИЧКА

Bellis perenis или паричка е изключително популярно и масово срещано растение. Много често то се самозаселва в тревните площи, под формата на плевел. Друг път, пък е желано цвете в така наречените мавритански поляни. Използват се в състава на цъфтящите тревни смески  поради своята устойчивост и почти нулевите си изисквания на месторастене. Ако искате нискорастяща цъфтяща поляна този вид е идеалното решение. 
Паричките се смятат за символ  на несподелената любов, на копнежа и тъгата.
Една римска легенда разказва, че красивата нимфа Белидес и нейният възлюбен Епигей лудували в гората, когато ги видял ги етруският бог Вертумн  и се влюбилв красивата нимфа. Когато той поискал да я похити, тя се обърнала с молба към боговете да и помогнат и да я спасят. Те я  превърнали в мъничко красиво цвете,за да я скрият, което и досега цъфти, тъгувайки по изгубения любим.





Паричката Bellis perennis спада към рода Bellis (съставен от 7 тревисти вида) на семейство Сложноцветни (Asteraceae). Известна е като енево цвете, ергенска сълза, очета, рубета, алтънче и др. Тя произхожда от Европа и Мала Азия. У нас, в естествените си находища, често се среща като многогодишно растение по  ливади, дворове, паркове и градини, покрай блоковите пространства и в горските масиви  (до 1500 m надморска височина). 
 Паричките не са много взискателни към условията на отглеждане. Те са студоустойчиви цветя. Успешно презимуват не само листата, но и пъпките, които при топло време разцъфтяват още през зимата. Не са взискателни и към осветлението, но образуват по-красиви съцветия, ако им е отредено слънчево място. Предпочитат леки до средно тежки почви, добре наторени, богати. Наличието на влага им се отразява много добре. Изобилният цъфтеж започва от февруари и  продължава до юли.

 БИЛКА: Освен красиво цвете, паричката е и една чудесна билка. В народната медицина се използва при бронхити, чернодробни заболявания и жълтеница, за пречистване на кръвта. Листата не налагат като лапи при трудно зарастващи рани, използват се съпътстващо  при лечение на подагра и ревматизъм. Младите листа и цветните пъпки, преди да са покрити с власинки се използват в кулинарията за салати и могат да се консумират, смесени с киселец, спанак и коприва. Имат вкус на лешник. Всяко домакинство трябва да има тази красива „зелена аптека”. 

Швейцарска морава
Тревни смески с парички












Всички тревни смески с цветя, може да изберете от тук >>> http://totex.net/produkt-kategoriya/trevni-smeski/

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ