ГРИЖИ ЗА ТРЕВНИЯ КИЛИМ

КАК И ЗАЩО СЕ ТОРИ ТРЕВАТА – ДОБРИ СЪВЕТИ ЗА ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ

По време на вегетационният период тревата се нуждае от интензивно подхранване / торене /.Така тревните площи стават маслено зелени, здрави – устойчиви на студ и жега, както и на нападения от вредители и болести. Не без значение е и факта, че редовното подхранване е причина за бързото възстановяване след косене и запазване на състава заложен в първоначално засятата тревна смеска.


Колко често се нуждае вашата трева от торене?
По правило, колкото по-интензивно се поддържа една тревна площ/ по-често се коси/, толкова по – често трябва да се подхранва. Казано по друг начин, ако изнасяте непрекъснато хранителни вещества с косенето, то почвата се изтощава и трябва баланса да бъде възстановен. Обикновено в периода май- септември торене е необходимо веднъж месечно.
С какво и кога да торите?
Основните елементи, които са необходими на тревата са азот, фосфор и калий. През сезона на интензивна вегетация, най бързо се изчерпва азота, който стимулира растежа, изравнява цвета на тревните площи и в кратки срокове възобновява маслено зеления цвят. Бързодействащ азотен тор е амониевата селитра, с която е добре да торите , поне веднъж в месеца при норма 3кг./ 100кв.м.. Освен от азот на тревата са необходими фосфор, калий, както и микроелементи - магнезий,бор, мед, желязо, манган, молибден и цинк. Използвайте комбинирани торове със микроелементи, поне 3 пъти през сезона – веднъж в началото на лятото,в средата и след края на септември. Нормата на торене е по-висока 4-5кг./100кв.м.
Винаги торете при суха листна маса! Поливайте обилно след торене, докато напълно разтворите гранулите и те изчезнат от погледа ви.












Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ