ЦИНИЯТА – ВЕСЕЛАТА КРАСАВИЦА В ГРАДИНАТА
Цинията е пренесена в Европа от Мексико и получава името си от Карл Линей , в чест на професора по медицина от Гьотинген Йохан Готлиб Цин, който донася  в Европа това красиво цвете.
Цвете, което се среща в повечето от нашите градини през лятото и цъфти в почти всички цветове на дъгата. Градинарите с радост включват цинията в своите колекции в градината, защото е сравнително непретенциозна и лесна за отглеждане. По тази причина тя често влиза и в състава на така наречените цветни или цъфтящи поляни.
У нас цинията позната още като оченце или лятно лале, а в някои части на Североизточна България я наричат със странното име „гол мъж“Цинията е разпространена в цял свят и се отглежда масово в градините, защото не е капризна, издръжлива е и освен това цветето расте и цъфти бързо, така че не се налага да го чакате. 

Съществуват над 20 види цинии, като всеки вид носи своя чар и отличителна черта. На височина цветето може да достигне от 30см до 1м в зависимост от вида.
Многобагрена и пъстра цинията е едногодишно растение, което цъфти от началото на юли докато я попарят първите есенни  слани.Отглежда се на открито в градината, но има и такива видове, които може да посадите в саксия  у дома.



КАК СЕ ГЛЕДА ЦИНИЯ

Поливане
Цинията обича почвата да е влажна, но не мокра. Ако почвата не е добре дренирана има опасност корените й да изгният и растението да загине. По време на цъфтеж поливайте по-малко.
Изисквания към светлината
Разположете цинията на пряко слънце в градината си, ако искате тя да ви радва дълго с цветовете си. Предвид произхода на растението, цинията понася високи температури на въздуха и предпочита да бъде огрята целодневно.
Температура
Растението обича да му е топло, затова не се притеснявайте, че жегите ще го убият. Циния издържа на сух въздух, но не понася вятъра, така че й потърсете място на завет.
Почва
Богата на хранителни вещества и задължително добре дренирана и водопропусклива. Подхранвайте през две седмици за обилен цъфтеж.
Засаждане и размножаване
Цинията се размножава със семена, които се събират есента. Засява се пак от семе илиможе да закупите разсади. Ако сте решили сами да съберете семена от вашите цветя трябва да знаете, че за цините е характерно кръстосаното опрашване. Какво означава това? Ако отглеждате два или повече от два сорта Циния неименоверно те ще се опрашат помежду си и ще се получат нови хибридни форми различни от тези, които сте отглеждали до момента. За да запазите дадена виц Циния е необходимо само него да отглеждате и минимум в радиус от 3км да няма друг вид от това растение в противен случай ще има опрашване. Друг и по лесен начин по който можете да запазите желания от вас вид е ежегодно да си закупувате семена или готов разсад от него. По този начин сте сигурни, че ще имате желаното цвете.
Насекоми.
Цинията има красиви цветове, които привличат пеперуди и пчели. От вредителите трябва да се пазите от гъсеници и акари.
Полезен съвет

Когато прецъфти някое цветче, отстранете го заедно с част от стеблото. Така ще стимулирате растението да цъфне отново и по-обилно.

Още съвети за отглеждането на цветята може да прочетете тук >>>http://totex.net/category/saveti-za-gradinata/
Тревни смески с циния може да закупите от тук >>> http://totex.net/produkt/ednogodishna-cvetna-polyana-fleurs-tendance/



Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ