ГЕОТЕКСТИЛ

 КАКВО Е ГЕОТЕКСТИЛ?

ГЕОТЕКСТИЛЪТ Е...

Геотекстилът представлява готов килим направен от естествена биомаса /кокосова вълна,слама,торф и др./. Различните модификации могат да съдържат,или не тревни смески и семена в състава си. Този вид естествени килими се използват за укрепване на почвената повърхност,дори с каменлива структура на канавки,насипи от всякакъв произход (покрай пътища,магистрали,всякакъв вид водоеми,при укрепване на ски писти и др.). Може да се полага в дворове и градини при силно наклонени,трудни за укрепване терени,при които другите биологични методи за овладяване на ерозията са неподходящи. Като цяло използването на геотекстила е приложимо предимно там,където се търсят биоинжинерни методи за укрепване на почвената повърхност.
С успех се използва за ерозионен контрол на излужена почва и при рекултивация на различни типове терени–сметища,хвостохранилища,табани,ски писти,покрай различни типове водоеми и др.

Полагането на геотекстил е бърз и лесен начин за сигурно овладяване и затревяване на магистрали,аутобани и други обширни терени с екстензивна поддръжка,като допълнително предимство може да се изтъкне неговата здравина,която от своя страна допринася и за по-добри показатели на укрепване,при използването му при стръмни каменливи терени.

ПОЛАГАНЕ НА ГЕОТЕКСТИЛ
Геотекстилът се полага,като готовите килими директно се застилат върху терена и се прихващат с г-образни или т-образни профили. В зависимост от технологичните изисквания,както и от вида на използвания геотекстил,преди или след поставянето му се разхвърлят семената.

Геотекстилът се реже лесно с ножица и това позволява в него да се правят дупки и да се засаждат различни видове растения. По този начин се постига двоен контрол на ерозиралите терени.

ГЕОТЕКСТИЛ ПРЕДИМСТВА И ПРИЛОЖЕНИЕ

ПРЕДИМСТВА НА ГЕОТЕКСТИЛА

Използването на геотекстила, като средство при правилното прилагане на биоинженерните методи за ерозионен контрол носи със себе си много екологични,икономически и естетически ползи,като в същото време максимално се постигат изискванията на съответните технически решения.


Екологични ползи от използването на геотекстил
• Моментално предпазва укрепената повърхност,както от ерозия на почвата,така и от свличане на камъни и земни маси
• Високата трайност на продукта позволява напълно да се укрепи терена
• Естествените материали,от които е произведен геотекстила позволява създаването и естествена среда за живот на растенията. Той е пропусклив на вода,въздух и почвени микроорганизми и това е предпоставка за създаване наподходящ микроклимат за развитието на растенията. Грапавата структура на геотекстила,позволява допълнително задържане на семена,освен тези вложени в него. Така укрепваната повърхност по-бързо се затревява и срока за озеленяване рязко намалява

Икономическа ефективност
• Методът е икономичен–поради голямата си надеждност при полагане на геотекстил се спестяват средства,които трябва многократно  да се влагат за извършване на една и съща процедура (например сеене на райграс и тревни семена) при използване на традиционните методи за затревяване.
НА

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ









Автор: ланд.арх. Павлина Тодорова

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ