ТРЕВНА ПЛОЩ - ВЪПРОСИ И ТЕХНИТЕ ОТГОВОРИ


Най-често задаваните въпроси за тревата

1. Защо тревата ми изглежда слаба и е пълна с плевели?

Една от вероятните причини е недобрият избор на тревна смеска. Нискокачествените и неселектирани треви са неконкурентно способни и така се създават условия за масово заселване на плевели в тревните площи. Другата вероятна причина е липсата на системни грижи за тревната площ (подхранване,пръскане със селективни хербициди,аериране,грапене,вертикутиране).

2. Защо тревата ми изчезва под дърветата?


Повечето от парковите треви не са сенкоустойчиви. Ето защо принудени да се развият на сянка те изцвиляват,пожълтяват,в следствие на което тревата се прорежда,не изглежда добре,или изчезва. При направата на тревни площи на плътна сянка (под дървета,северни участъци и др.) трябва да се използват специални смески за сенчести терени.

3. Защо по моята трева има жълти петна?

Най-вероятната причина за това е бедна почва. Трябва да торите регулярно. Подхранвайте с NPK торове с високо съдържание на азот през пролетта и лятото и NPK торове с ниско съдържание на N и високо на калий и фосфор през есента. Лош дренаж в съчетание с тежка почва е другата вероятна причина. В този случай тревата ви се нуждае от аериране. Не на последно място причина за тези петна може да са гъби. Третирайте с фунгициди.

4. Защо тревата ми умира на петна?

Най-вероятната причина е гъбно нападение. Третирайте с фунгициди и наторете тревната площ. Ако това не помогне,консултирайте се със специалист.

5. Защо в тревната ми площ има мъхове?

Това е голям проблем и може да бъде причинен от редица фактори: бедна или вкислена почва,лош дренаж,сянка,рядко и нерегулярно косене, малък почвен хоризонт. За да се избавите от мъха,първо установете кой от горепосочените фактори причинява проблема и ако е възможно го премахнете. У нас борбата с мъховете се извършва чрез третиране с железен сулфат или други препарати. Добре е и периодично да аерирате тревната площ.


ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ >>> http://totex.net/category/vsichko-za-trevata/






Автор: ланд.арх. Павлина Тодорова

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ