ХИДРОПОСЕВ



Какво е хидропосев?

Хидропосевът е метод за засяване на тревни семена от всякакъв вид-райграс,тревни смески от житни треви за слънце и сянка,спортни тревни смески,бяла детелина,троскот и т.н.
Засяването се извършва по определена технология,която позволява бързо и безпроблемно достигане на трудно достъпни и наклонени терени. През последните години този метод за затревяване придобива все по-голяма популярност и у нас във всички райони на страната,поради относителната си лекота на използване,ефективност и най-вече икономичност. Използването на метода е сигурно средство за фиксиране на семената на терена и гарантира успех на посевите върху наклонени терени. Хидропосевът е такава система за озеленяване,която е подходяща за всеки район на страната и всякаква повърхност /дори и обработена в груб вид/.
Хидропосевът е бърз,сигурен и надежден начин за затревяване както на големи площи като спортни терени и игрища,големи обществени пространства,промишлени зелени площи,паркове,лесопаркове и др., така и на малки дворове и частни градини с ограничен бюджет. Използването му при затревяване на хвостохранилища и табани,пътища и магистрали,ски- писти,сметища,бентове на реки,ерозирали терени,терени с фотоволтаични системи,топлоелектрически централи и други е доказано най-ефективния и икономичен метод за успешен посев. Подходящ е за използване при борба с ерозионни процеси на силно наклонени терени,а след пожар хидропосева е задължителен и приоритетен начин на засяване на семена. Методът все по-често се прилага за затревяване в селското стопанство на овощни градини,лозя и пасбища.

ТЕХНОЛОГИЯТА


Това е метод на затревяване,при който семена,торове,вода,мулч и лепило се смесват в резервоара на хидропосевната машина и се впръскват под налягане върху почвата. Този вид затревяване се прилага както за равни,така и при наклонени терени. Методът е бърз и икономичен,което го прави все по-популярен и предпочитан,пред останалите методи за затревяване. Тук накратко ще посочим ролята на отделните компоненти в сместа,а имено:
• СЕМЕНА - могат да се използват различни видове семена-за декоративни тревни площи,диви цветя, пасища или семена за спортни терени в съответната норма,семена за нормални или трудни за покълване условия.
• ТОР - при хидропосевът се използват специфични органо-минерални торове,които допълнително подхранват и обогатяват почвата с хранителни вещества и микроелементи. Това води до ускоряване процеса както на покълване на семената,така и на стимулиране на техния бърз растеж. За разлика от комплексните химични торове,те подобряват структурата на почвата и я дообогатяват с органични вещества.
• ВОДА - водата е свързващ елемент на всички компоненти в сместа.
• МУЛЧ - съдържащият се в разтвора защитен мулч задържа влагата на младия посев,като подпомага по-добрата кълняемост на семената и ги защитава от вредни външни влияния:вятър,ерозия,слънце,а органичните торове го подхранват. Освен това по време на покълването на семената мулча се разлага и допълнително обогатява почвата с хранителни вещества. Това е гаранция за дружното покълване на семената и гарантиран успех на посева. 
• ХУМУС - органично вещество,което се използва по преценка и има задача заедно с мулча да създаде идеален за покълването и развитието на семената субстрат.
• ЛЕПИЛО - лепилото е от растителен произход,с висок вискозитет. Има водозадържаща функция,която намалява измиването и разместването на семената и едновременно с това го защитава от атмосферни влияния. Така се създава идеален за покълване микроклимат.
• ДРУГИ - биостимулатори,водозадържащи вещества,корективи.

Въз основа на нашия и световен опит и в сравнение с “традиционните” методи за засяване хидропосева в дълбочина показва отлични резултати,както в технически,така и в икономически аспект.
Този метод е идеалното решение за всички проблеми,свързани със стерилността на почвата,с бавното покълване на семената и с трудностите при озеленяване през критичните периоди. Хидропосевът изисква използването на авангардно оборудване и продукти,с които ние разполагаме и предлагаме на своите клиенти.
Капацитет - една хидропосевна машина засява от 5 до 7 дка/ден.
Минимална площ за засяване посредством хидропосев 200 -250кв.м.

ХИДРОПОСЕВ - ПРЕДИМСТВА И ПРИЛОЖЕНИЕ

Предимствата на хидропосева,като метод за затревяване могат да бъдат разглеждани в няколко аспекта:

Икономически ползи - намаляват се разходите,защото се пести време и човешки труд,което значително повишава рентабилността на процеса. Фактът,че това е единствената система,която позволява успешното затревяване при определени условия на околната среда,без предварителна обработка на почвата и с една операция се извършват едновременно засяване,торене и напояване,очевидно води до намаляване на разходите и извличане на икономически ползи.

Техническите ползи от хидропосева могат да се разделят на две гупи:

1. Значително съкращаване на времето за затревяване на големи площи:спортни терени и игрища,големи обществени пространства,промишлени зелени площи,паркове,лесопаркове,хвостохранилища и табани,пътища и магистрали,ски- писти,сметища,бентове на реки,ерозирали терени,терени с фотоволтаични системи,топлоелектрически централи и др. Капацитетът на една хидропосевна машина на ден е до 5-7 дка./в зависимост от сложността на терена и времето за пълнене на резервоара с вода/. Този темп на изпълнение,на затревяване при останалите методи /сухо засяване и зачимяване/ е трудно постижим.

2. Затревяване на неравни и трудно достъпни терени-там където стандартното засяване на семена е невъзможно и не би дало резултат. Хидропосевът е сигурен и ефикасен начин за затревяване на скатове, включително при наклони от 90 градуса. Възможностите,които предоставя тази технология не само за достигане,но и за успешно затревяване на труднодостъпни места безспорно я налага и понякога се оказва единствен възможен вариант за затревяване.

Екологичните ползи за околната среда при използването на хидропосева. Достатъчно е да погледнем двойното подземно и надземно действие на използваните продукти и техните действащи вещества-докато първите се грижат за защита на почвата от ерозия,то подземната част на тревните есенции извършва паралелно с това подобряваща функция на физичната и химична структура на почвата и освен това я укрепва и предотвратява свличания,които могат да доведат до нейното изтощаване. Мулчът добавя хранителни вещества в почвата,осигурява влага на семената,подсилва техния растеж,което води до бързо формиране на тревно покритие и носи екологични ползи за съответната територия. Хидропосевът успешно се комбинира и с всички други методи на затревяване–зачимяване и сухо засяване на семена.

Приложение:
- рекултивация на нарушени терени
- затревяване на скатове и ерозирали терени
- бързо затревяване на големи площи (ветропаркове,терени с фотоволтаични системи,хвостохранилища, табани, просеки за ски-писти и др.)
- изграждане на всякакъв тип спортни терени–футболни игрища, конни бази, голф игрища, бейзбол и др.
- затревяване на всякакъв тип паркови и градински тревни площи
- затревяване на частни дворове с ограничен бюджет /като цена, хидропосева е съизмерим със сухото засяване на семена/.
Допълнителна информация относно метода може да получите като изпратите запитване по електронната поща или се обърнете към специалисти в нашия офис,които ще ви отговорят на всички зададени въпроси.http://totex.net/kontakti/

Повече за хидропосева >>>http://totex.net/uslugi/hidroposev/






Автор: ланд.арх. Павлина Тодорова

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЪПКА ПО СТЪПКА КАК ДА РАЗМНОЖИТЕ ВАШАТА ХОРТЕНЗИЯ

ДЕКОРАТИВЕН ТРОСКОТ

НАКАРАЙТЕ МУШКАТИТЕ ДА ЦЪФТЯТ КАТО ЛУДИ